Zingen geeft plezier, maakt emoties los

Muziek is een cadeautje van de natuur. Het luisteren naar muziek werkt ontspannend. Het kan ons emotioneren, variërend van verdriet tot groot plezier. noten-op-je-zang-4Het kan pijn verzachten en de arbeid verlichten. Eén ding geeft nog meer voldoening dan muziek beluisteren en dat is muziek maken. Ieder mens kan muziek maken. Als je namelijk niet het geluk hebt gehad om een instrument te leren bespelen, kun je gelukkig wel gebruik maken van je eigen natuurlijke muziekinstrument: Zingen! met je stembanden.

Ook voor zang geldt dat het vaak nog meer voldoening geeft het zelf te doen, dan er naar te luisteren. Zelfs als je denkt geen heel erg mooie stem te hebben, kun je toch gaan zingen. Dat doe je dan samen met anderen: door lid te worden van een amateur zangkoor. Als jij dus denkt ook zo veel noten op je zang te hebben, nodigen we je graag uit dat te laten horen!

Samen klinkt het beter!

Wat moet ik kunnen?

Wees niet bang als je geen noten kunt lezen. Het is natuurlijk een voordeel als je dat wel kunt, maar wij oefenen alleen met tekst. Als je bijvoorbeeld thuis met een lied op de radio meezingt, heb je ook geen noten voor je. De dirigent geeft – aan de hand van de cd-muziek- aan waar je omhoog en omlaag moet en hoe lang die noten duren.
Zanggroep3Als je twee keer bent komen luisteren bij een repetitie, vraagt de dirigent je ‘auditie’ te doen. Dat is helemaal niet eng: je krijgt gewoon een stukje tekst van een van de nummers die je die middag hebt gehoord. Dan ga je een stukje zingen, eventueel eerst nog met steun van twee of drie koorleden.

Op die manier hoort de dirigent wat je in je mars hebt, welke stemsoort je hebt (alt, tenor, bas enz.) en hoe de klankkleur en het volume van je stem is. Dat is belangrijk, want je kunt je voorstellen dat als een koor geen auditie van een kandidaat-lid afneemt, het kwaliteitsniveau van het koor ook niet heel hoog zal zijn, danwel dat er weinig vooruitgang / verbetering te halen valt.

Je voorlopige plek in het koor

36Als we daarna samen besluiten verder te gaan, krijg je een voorlopige plek aangewezen in het koor. De eerstkomende weken gaan we dan goed beluisteren hoe je stem harmonieert met de stemmen om je heen. Ook dat is belangrijk. Mocht dat niet helemaal passen, dan gaan we in overleg een beetje ‘schuiven’. We handelen dan ook het administratieve deel af: inschrijven als lid, aanmelden bij ‘vanHouten&co’ -de welzijnsorganisatie waar we onderdeel van zijn- en nog zo wat zaken die moeten worden geregeld.

Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen: we kijken ernaar uit dat je een keer komt luisteren.
Tot gauw!

Heb je onze facebook-pagina al bekeken? Speciaal opgezet ter gelegenheid van ons 10-jarig jubileum. Met allerlei recente nieuwtjes >> kijk op: castellum-singers