Korenfestival_b011Wekelijks gebruiken we het instrument waarmee ieder mens is gezegend: onze stem. Die heeft daardoor veel te verduren, vooral natuurlijk ook omdat we onze stem ook in het dagelijks leven veelvuldig gebruiken. Om ervoor te zorgen dat die stem langdurig te gebruiken is, is het raadzaam te zorgen voor goed ‘onderhoud en training’. Wie herinnert zich niet de maandagochtend na een lang weekend feesten: dan komt er maar een moeizaam hees stemgeluid uit onze keel.

Korenfestival_b004Scholing van de stem is daarom een voorwaarde voor iedere zanger. Logischerwijze beginnen we de wekelijkse repetitie met die activiteit: de inzingers. Het losmaken van de stem, het juist doseren van de ademhaling. Het zijn korte liedjes waarvan we onderhand de tekst wel kunnen dromen. Daardoor kun je je vooral concentreren op de techniek. Vaak zijn het canons: liedjes waarbij de verschillende zangstemmen als sopranen, alten en mannen dezelfde tekst kort achter elkaar zingen. Dat traint de aandacht voor de eigen stemgroep en het harmoniëren met de andere zangstemmen.

Workshop_Afrikaans 017Een andere manier van scholing is het volgen van een workshop. ‘Cultuur AandeSlinger’ organiseerde voor het eerst in 2012 het Houtens Korenfestival en bood de deelnemers de mogelijkheid aan een workshop naar keuze deel te nemen. In overleg is besloten het gehele koor in te schrijven voor de workshop ‘Afrikaans’.
Zie daarvoor de pagina: Korenfestival 2012.

In november 2014 werd het tweede Houtens Korenfestival georganiseerd. Vooraf kregen onze leden de keuze uit negen workshops, naast het optreden dat ieder deelnemend koor verzorgde. Een kort verslag daarvan met enkele algemene foto’s staat op: Korenfestival 2014.