Historie

Bij muziek vallen grenzen weg en voelt iedereen zich verbonden

1-CastellumSingers 002

Het gemengd koor de Castellum Singers ontstond in februari 2006. Enkele inwoners van Houten voelden de behoefte een koor te beginnen dat enerzijds voor de leden zelf veel zangplezier zou geven, maar dat door optredens ook bij anderen een gevoel van herkenning en plezier zou brengen. Daarop is ook de repertoire-keuze gebaseerd: vooral liederen uit de jeugdjaren van dit ‘welgestemde 50+ koor’, met daarnaast eigentijds repertoire. De initiatiefnemers kwamen in contact met dirigent Jan van Wieringen van de Red Flowers, destijds het koor van het Rode Kruis en nu voortgezet als zelfstandig koor. ”Hij reageerde enthousiast en daarmee kregen we een dirigent in huis, waarmee we een goede wisselwerking hebben”, zegt Henk Kroon. ”Jan voelt ons goed aan, brengt onze zangkwaliteiten op een hoger niveau en wij hebben veel baat bij zijn manier van werken.”

Enthousiaste sfeer nog steeds kenmerkend

nootjeEr werd een oproep geplaatst voor belangstellenden voor het nieuwe koor. Die bleek niet aan dovemansoren gericht. ”Ik wist niet wat ik zag! Zittend aan een lange tafel zijn we begonnen,” vertelt Jopie Wijnstekers. ”Een heel ontspannen sfeer en een groot enthousiasme, dat ons nu nog steeds kenmerkt. Eerst zongen we vooral smartlappen, maar een paar dames met een Indische achtergrond stelden voor om ook wat Indische liedjes in te studeren. Zo veranderde langzaam aan het repertoire.”

Repertoire

Natuurlijk zingen de Castellum Singers Nederlandstalig. Succesnummers, die bij iedereen herinneringen oproepen. Maar zeker ook het recente repertoire van gezellige meezingers wordt over het voetlicht gebracht. Daarnaast hebben we als specialiteit Krontjongmuziek. Die is afkomstig uit Maleisië en Indonesië en werd vooral in ons land bekend door mensen die terugkeerden uit Indië.
Bekende voorbeelden zijn Klappermelk-met-suiker en Nina bobo. Een van de andere gebieden die nauw met Nederland zijn verbonden, is Zuid-Afrika. Wie kent niet meer het Mij Sarie Mareis is zo ver van mij hart? Ook deze liederen maken deel uit van ons repertoire.

Ter afwisseling brengt het koor ook een bescheiden hoeveelheid zeemansliederen en enkele country-nummers ten gehore. Voor de kerstperiode hebben wij een daarbij passend repertoire. Onze kleding is daarop afgestemd. Kijk bijvoorbeeld naar de foto’s onder de knop ‘in actie’.

Kortom: onze optredens kunnen altijd zeer afwisselend worden gevuld.