Historie

Bij muziek vallen grenzen weg en voelt iedereen zich verbonden

1-CastellumSingers 002

Het gemengd koor de Castellum Singers ontstond in februari 2006. Enkele inwoners van Houten voelden de behoefte een koor te beginnen dat enerzijds voor de leden zelf veel zangplezier zou geven, maar dat door optredens ook bij anderen een gevoel van herkenning en plezier zou brengen. Daarop is ook de repertoire-keuze gebaseerd: vooral liederen uit de jeugdjaren van dit ‘welgestemde 50+ koor’, met daarnaast eigentijds repertoire.

De initiatiefnemers kwamen in contact met Jan van Wieringen uit Utrecht, dirigent van de Houtense Red Flowers, destijds het koor van het Rode Kruis en nu voortgezet als zelfstandig koor. ”Hij reageerde enthousiast en daarmee kregen we een dirigent in huis, waarmee we een goede wisselwerking hebben”, zegt Henk Kroon. ”Jan voelt ons goed aan, brengt onze zangkwaliteiten op een hoger niveau en wij hebben veel baat bij zijn manier van werken.”

Organisatorisch maakt ons koor deel uit van de Houtense welzijnorganisatie vanHouten&co.

Enthousiaste sfeer nog steeds kenmerkend

nootjeEr werd een oproep geplaatst voor belangstellenden voor het nieuwe koor. Die bleek niet aan dovemansoren gericht. ”Ik wist niet wat ik zag! Zittend aan een lange tafel zijn we begonnen,” vertelt Jopie Wijnstekers. ”Een heel ontspannen sfeer en een groot enthousiasme, dat ons nu nog steeds kenmerkt. Eerst zongen we vooral smartlappen, maar een paar dames met een Indische achtergrond stelden voor om ook wat Indische liedjes in te studeren. Zo veranderde langzaam aan het repertoire.”

Nu, na ruim 15 jaar, is Jan nog steeds onze dirigent en zijn enthousiasme is -net als dat van ons- alleen maar groter geworden. Daarmee groeide ook ons repertoire: wij hebben tegenwoordig een zeer ruime keuze om uit te putten.

Repertoire

Natuurlijk zingen de Castellum Singers Nederlandstalig. Succesnummers, die bij iedereen herinneringen oproepen. Maar zeker ook het recente repertoire van gezellige meezingers wordt over het voetlicht gebracht. Ons repertoire omvat diverse genres, zoals het Nederlandse lied, country, zeemanslied en American Songbook. Bij een aantal nummers hebben we solisten / duo’s, die -vaak in aangepaste kleding- het kijken naar het koor extra aantrekkelijk maken.
Daarnaast hebben we als specialiteit een uitgebreid kerstrepertoire, zodat we in die periode een graag geziene gast zijn bij diverse kerstoptredens. Onze kleding is daar ook op aangepast, zoals bij het Dickens Festijn in Tiel. 

Indien gewenst kunnen we bij -een deel van- onze optredens ook Krontjong-muziek ten gehore brengen. Die is afkomstig uit Maleisië en Indonesië en werd vooral in ons land bekend door mensen die terugkeerden uit Indië.

Kortom: onze optredens kunnen altijd zeer afwisselend worden gevuld.